Maandlasten hypotheek huisMaandlasten hypotheek

De maandlasten van de hypotheek hangen af van de hypotheek vorm die u kiest. Hieronder vind u links naar berekeningen voor de diverse hypotheek vormen.
Aflossingsvrije hypotheek berekening
Annuiteiten hypotheek berekening 
Lineaire hypotheek berekening 
NB: spaar, beleggen en andere nieuwere hypotheek vormen zijn eigenlijk een variatie op de aflossingsvrije hypotheek. Bij deze vormen is een kapitaal verzekering meestal verplicht. Daarnaast wordt er vaak geinvesteerd in een financieel product, zoals een spaar of beleggingsproduct.

Fiscale zaken

Het werkelijke bedrag dat u betaald, is echter aanzienlijk lager. Dit komt omdat u kunt genieten van de hypotheek rente aftrek. De aftrek vindt plaats in box 1, dat wil zeggen waar u inkomen uit werk en woning wordt belast. De werking is als volgt: u trekt de hypotheek rente van uw inkomen af. Als u gedeeltelijk in het hoogste belastingstarief valt, zult u door deze regeling dus 52% korting ontvangen op de hypotheek rente. 
U mag ook kiezen of uzelf of uw partner de hypotheek rente aftrek geniet. Uiteraard kiest u dan voor diegene met het hoogste belastingstarief. U bent echter wel verplicht om het huurwaardeforfait bij dezelfde persoon onder te brengen als de hypotheek rente afrek.

Hypotheek rente aftrek, let op

Door het speciale karakter van de hypotheek rente aftrek is deze steeds meer nationaal en internationaal onder vuur komen te liggen. Er zijn dan ook al enkele beperkingen in de regeling opgenomen. Het is niet ondenkbeeldig dat er nog enkele beperkingen worden aangebracht. Het teveel rekenen op dit soort belasting voordelen is niet verstandig. U loopt hierdoor een belasting risico, wat net als elk ander soort risico beter vermeden kan worden. Zie de hypotheek rente aftrek als een leuke meevaller. Uiteraard is deze belastingvoordeel ook oorspronkelijk zo bedoeld. 

Terug naar homepage