Hypotheek RenteWat bepaald nu precies de hypotheekrente

Welke factoren bepalen de huidige rente-tarieven? In eerste instantie worden deze rente-tarieven bepaald in de financiele markten van vraag en aanbod. De tarieven van de hypotheek rente liggen iets boven de tarieven van de financiele markten. Het verschil is rond de 1 % wat de marge is voor de geldgever (van de hypotheek). Deze loopt echter wel een zeker risico dat u het verstrekte geld bedrag niet zal kunnen terugbetalen. Dit "wanbetalingsrisico" zal de geldgever mee laten wegen in het rente tarief dat hij aan u zal doorberekenen. 
Er zijn verschillende factoren die de hoogte van het rente tarief beinvloeden. Hieronder kunt u de invloeden van een stijging en een daling zien op de rente: 
 
 StijgingDaling
Hypotheek somRente omhoogRente omlaag
HypotheekduurRente omhoogRente omlaag
Variabele renteRente omlaagRente omhoog
AanbetalingRente omlaagRente omhoog
SluitkostenRente omlaagRente omhoog
Uw krediet kwaliteitRente omlaagRente omhoog
Persoonlijk inkomenRente omlaagRente omhoog
Vaste rente periodeRente omhoogRente omlaag

Er zijn echter nog andere invloedsfactoren:
  • De Nationale-Hypotheek-Garantie (NGH) leidt tot lagere berekende rente
  • Bij nieuwbouw is er ook sprake van lagere rente.
  • Tenslotte wordt de rente ook bepaald door economische factoren

Invloed economie

De rentetarieven van de hypotheekverstrekkers volgt de rente op staatsleningen. Als de rendementen op de staatsleningen wijzigen zal dit vrij snel doorwerken in de berekende hypotheekrente.De staatsleningen worden bepaald door macro-economische factoren. Een sterk groeiende economie leidt tot hogere rentepercentages. Wanneer de toekomstverwachtingen somber zijn dan zal dit leiden tot lagere rentestanden.