Hypotheek rente aftrekHypotheek rente aftrek

Per 1-1-2001 is de Wet Inkomstenbelasting 2001 van kracht. Hierin is veel gewijzigd dat van invloed is op uw hypotheek. Heeft u een hypotheek voor 1-1-1996 afgesloten dan geldt deze wet nog niet voor u.

Hypotheek rente aftrek

U kunt uw hypotheekrente nog steeds aftrekken van uw belasting. Dit kan alleen in box 1 (inkomen uit werk en woning). Indien u zich bevindt in een hoge belastingschijf heeft u dus veel voordelen van de hypotheekrente aftrek, uw gemiddelde belastingdruk zal hierdoor afnemen. 

Hieronder een voorbeeld: 
U zit in het hoogste belastingtarief van 52 %. U koopt een huis waarover u hypotheekrente betaald. De rente betalingen kunt van het inkomen aftrekken dat u verdient. De besparing die u krijgt is dus 52% van de hypotheekrente. Als u in een lagere belastingschijf terecht komt, zal daardoor de besparing relatief afnemen. Personen met hoge inkomens hebben dus veel baat bij de hypotheek rente aftrek.

De hypotheek rente aftrek is echter wel beperkt:

De duur van de hypotheekrenteaftrek is beperkt tot 30 jaar. De aftrekbaarheid van de hypotheekschuld loopt door bij nieuwe hypotheken. 

Hieronder een voorbeeld: 
U koopt in 2005 een woning en sluit een hypotheek voor € 200.000,-. Tien jaar later koopt u een andere woning en sluit u een nieuwe hypotheek af voor € 500.000,-. Er geldt vanaf dat moment: de hypotheekrente is voor een bedrag van € 200.000,- nog 20 jaar aftrekbaar en voor een bedrag van € 300.000,- nog 30 jaar aftrekbaar. 

De aftrekbaarheid van de hypotheekrente geldt verder alleen als de hypotheeklening wordt gebruikt voor aankoop, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning. Het is dus niet meer langer mogelijk om bijvoorbeeld een boot te financieren met een hypotheek en over het leen bedrag hypotheek rente aftrek te bedingen. Indien u twijfelt of een bepaald onderhoud aan uw huis onder de aftrekbaarheid valt, neem dan contact op met een hypotheekadviseur. 

Terug naar homepage