Beleggings risicoBeleggings risico

Aan beleggen is risico verbonden. Dit is ook de reden waarom het rendement op beleggen hoger ligt dan op andere meer zekere investeringen zoals sparen. Er is sprake van een relatie tussen het risico wat u neemt en het verwachte rendement. Er bestaan echter verschillende soorten risico's bij beleggen. Als u aandelen KLM koopt, loopt u niet alleen het risico dat de aandelenmarkt daalt, maar ook dat de olieprijs stijgt. Dit soort risico's worden ook wel individuele fondsrisico's genoemd.

Diversificatie

Een professioneel belegger heeft veel verstand van de verschillende risico's die hij loopt. Dit is in essentie zelfs zijn beroep. Daarom zal hij in een aandelen portefeuille niet alleen een aandeel KLM kopen, maar ook een aandeel Koninklijke Olie. Hierdoor kan een stijging van de olieprijs hem niet meer baten. Weliswaar zal KLM dan dalen, maar Koninklijke Olie zal er juist van profiteren. 
Anders gezegd: door diversificatie kan een professionele belegger minder risico lopen dan iemand die een paar losse aandelen koopt.

Zelf beleggen

De oplossing die veel mensen kiezen is het geld daarom te stoppen in een beleggingsfonds. Dit is zeker een goede optie, beter dan zelf een paar aandelen beheren. Het nadeel hiervan is dat het beleggingsfonds extra kosten maakt, doordat het mensen in dienst heeft om het geheel te beheren en om de beurs te verslaan. Dit laatste blijkt toe nu vrij onsuccesvol voor de meeste beleggingsfondsen. Daar komt bij dat u vaak zo'n 1% rendement verliest aan het uitbetalen van honoraria. 
Er is nog een mogelijkheid voor u: koop trackers. Dit zijn aandelen in een hele aandelenindex. Deze zijn in Amerika al erg populair en onlangs geintroduceerd door de beurs in Nederland (Euronext). Bij een internetbrokers, zoals Alex en Binck, kunt u hierin investeren. U koopt dan bijvoorbeeld een tracker op een Europese index. U heeft dan uw vermogen verspreidt over diverse grote bedrijven uit heel Europa. Zo betaald u geen dure beheerkosten en bent u toch optimaal gediversificeerd. En als laatste: het kost u nu veel minder tijd om te beleggen. U hoeft niet langer individuele fondsen te volgen.