Annuiteiten hypotheekAnnuiteiten hypotheek

Deze hypotheekvorm wordt veel toegepast. In het verleden was dit de meest geliefde hypotheekvorm omdat het optimaal aansloot op de leefsituatie van veel mensen. Het te betalen maandbedrag is namelijk gedurende de gehele looptijd constant. 
Het maandbedrag bestaat uit twee delen: een rente betaling over de hypotheek-schuld en een tussentijdse aflossing. Omdat in het begin de hypotheekschuld relatief groot is, zal er dan relatief weinig worden afgelost. Het maandbedrag zal in het begin vooral bestaan uit het betalen van de hypotheekrente. Gedurende de looptijd zal de hypotheek-schuld steeds verder worden afgelost, waardoor er ook weer minder hypotheek-rente over de uitstaande hypotheekschuld betaald hoeft te worden. 
Bij de annuiteiten hypotheek is er aan het einde van de looptijd sprake van een volledig afbetaalde hypotheek schuld. De nieuwe hypotheek vormen, zoals de leven-hypotheek, maken vaak beter gebruik van belasting voordeeltjes, waardoor veel mensen niet langer kiezen voor de zekere aflossing aan het einde van de looptijd.

Voordelen van de annuiteiten-hypotheek:

  • Zekerheid met betrekking tot het vermogen om af te lossen aan het eind van de looptijd
  • Vaste maandlasten
  • De hypotheek schuld wordt tijdens de looptijd verkleind
  • Deze hypotheek is erg recht-toe-recht-aan. Volledige duidelijkheid over wat uw hypotheek schuld is en dus bijvoorbeeld geen verborgen belasting risico's, zoals bij veel andere hypotheek vormen. U kunt de verschillende offerte's relatief gemakkelijk met elkaar vergelijken.

    Nadelen van de annuiteiten-hypotheek:

  • Fiscaal ongunstig. Door de tussentijdse aflossing van de hypotheekschuld, zal er minder rente over deze schuld betaald hoeven te worden. De hypotheek rente aftrek daalt hierdoor ook
  • Nieuwere hypotheek vormen sluiten vaak beter aan bij uw persoonlijk voorkeuren, zoals bijvoorbeeld de mate waarin u bereidt bent risico's te nemen